Ryanair bagage

Ryanair hanteert strikte regels met betrekking tot de bagage van passagiers. Op restricties, afmetingen en gewicht van de bagage wordt streng gecontroleerd, houd hier daarom als je met Ryanair vliegt rekening mee.

Ingecheckte bagage

Een passagier die met Ryanair vliegt, mag maximaal twee tassen inchecken tegen betaling van de geldende bagagetarieven. Bij het boeken van de vlucht kan men ervoor kiezen om 15 of 20 kilo bagage in te checken en bagage kan worden toegevoegd tot twee uur voor het vertrek van de vlucht. De bagagetarieven worden berekend per persoon en per enkele vlucht. Passagiers die de vlucht online boeken krijgen korting. Op een aantal trajecten zoals de Canarische eilanden en sommige skiroutes zijn hogere tarieven van toepassing, net als voor reizen in de hoogseizoenmaanden juli en augustus. Het groeperen of delen van bagage wordt toegestaan als de medepassagiers in dezelfde reservering vermeld staan en tegelijkertijd inchecken. Kosten voor overgewicht worden in rekening gebracht en de hoogte wordt bepaald door het geldende tarief op die reisdatum (op dit moment 10€/kg). In verband met gezondheidsreden van het personeel worden koffers met een afmeting groter dan 81 x 119 x 119 cm en een gewicht boven de 32 kilo niet geaccepteerd. Op de meeste tickets van Ryanair moet toeslag worden betaald voor bagage. De tarieven hiervoor zijn te vinden op de website en zijn lager wanneer een vlucht via internet wordt geboekt dan wanneer een vlucht via het callcenter van Ryanair of op de luchthaven wordt geboekt.

Handbagage
Per persoon is één stuk handbagage toegestaan met een gewicht tot 10kg en met een maximale afmeting van 55cm x 40cm x 20cm. Daarnaast is een klein tasje van maximaal 35cm x 20cm x 20cm toegestaan per persoon. Voor baby’s die op schoot meereizen mag niet voor een extra persoon handbagage worden meegenomen. Extra of te grote handbagage zal worden geweigerd tijdens het boarden, en vervolgens geplaatst worden in het laadruim tegen een toeslag van €50. Vanwege maximale opslag capaciteit van 90 stuks handbagage in de cabine zullen overige bagagestukken kosteloos worden opgeborgen in het laadruim. Bij de check-in balie kunt u, als u onzeker bent over uw handbagage, voordat u door de vluchtinspectie gaat de bagage controleren. Als u onzeker bent over de afmetingen, controleer dan de tas bij de afleverbalie voordat u doorgaat naar de beveiligingsdienst van het vliegveld. In sommige gevallen mag u kleinere muziekinstrumenten (bijvoorbeeld een gitaar) die de afmetingen van de handbagage overschrijden in de cabine vervoeren als er een extra stoel wordt gereserveerd en betaald. Voor de extra stoel mag geen extra ingecheckte- of handbagage worden meegenomen.

Groeperen van handbagage
Passagiers met dezelfde vluchtregistratie kunnen toegestane bagage groeperen (mits niet groter dan 81 x 119 x 119 cm en maximaal 32 kg). Het kan voor komen dat mensen met het toegestane aantal koffers reizen maar het gewicht niet gelijkmatig verdeeld is. Wanneer twee mensen samen reizen en in dezelfde vluchtregistratie staan en reizen met een koffer van 17 kg en een koffer van 13 kg zullen zij het maximale gewicht van 15 kg per persoon dus niet overschrijden.

6 thoughts on “Ryanair bagage

 1. Hallo,
  Ik ben gehandicapt en kan niet meer eten en drinken, en moet continu via een maagsonde vloeibaar
  sondevoeding nemen. Dat is 2 liter per dag. Nu zou ik samen met mijn vrouw is graag met het vliegtuig
  op reis gaan, is dat mogelijk en moet ik dan bijbetalen voor de mee te nemen voeding dit is 2 kilo per vakantiedag’ dus voor een week vakantie al gauw 15 kilogram. En moet ik daar een geneeskundige
  verklaring voor hebben? Hopende spoedig iets van u te vernemen verblijf ik
  Gegroet.
  Jos van Deursen.

 2. Beste
  Ik heb een vraagje, indien je reeds een bagage van 20 kilo hebt, mag je dan nog een trolly gebruiken als handbagage

 3. geachte,als ik het goed lees mag je per koppel 1 grote koffer van81X119X119 meenemen met max 30 kg gewicht +1handbagage,klopt dat.groetjes

 4. Vraagje: iemand die een extra ingecheckte ruimbagage heeft geboekt van 81 x 119 x 119 cm en max 15 Kg, heeft die dan ook nog recht op de handbagage van 55cm x 40cm x 20cm 10 Kg ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *